POH- S (praktijkondersteuner huisartsen somatiek)
Eva Timmerman, Mariëtte Sidler en Jacqueline Duteweert werken in de praktijk als praktijkondersteuner. Hun spreekuren staan open voor patiënten van alle Bathmense huisartsenpraktijken.
Zij houden spreekuur op verwijzing van de huisarts voor mensen met chronische aandoeningen:
- Diabetes (suikerziekte)
- Astma en COPD (chronisch-obstructieve longziekten)
- Ouderenzorg
- Hart- en vaatziektenHart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van sterfte in Nederland. Het doel van het zorgprogramma cardiovasculair risicomanagement (CVRM) is het opsporen van de risico’s voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Bekend zijn natuurlijk hoge bloeddruk en cholesterol, maar ook goede voeding en een gezonde leefstijl (mét beweging en zónder sigaretten) verkleinen het risico op het krijgen van een hartinfarct of beroerte.De praktijkondersteuner, doktersassistente en de huisarts kijken samen met u hoe hoog uw risico is. Voor mensen bij wie er reeds hart- en vaatziekten zijn opgetreden wordt gekeken hoe verergering voorkomen kan worden. De behandeling bestaat uit adviezen voor een gezonde leefstijl en zo nodig ook medicijnen om bloeddruk en/of cholesterol te verlagen. De praktijkondersteuner en de huisarts spreken in overleg met u af hoe vaak per jaar u voor controle komt en of er bloedonderzoek nodig is.
- Stoppen met roken. Ook kunt u bij de praktijkondersteuners terecht voor begeleiding bij stoppen met roken. Daarvoor staan vele hulpmiddelen ter beschikking die het succespercentage daadwerkelijk verhogen:
- Nicotinevervangers (pleisters en kauwgom)
- Middelen tegen verslaving en afhankelijkheid
- Rookstop-plan
- Documentatiemateriaal
Vanaf januari 2020 kunt u, ongeacht welke huisarts u heeft, ook een afspraak krijgen of maken bij onze POH-S Eva Timmerman voor specifieke klachten als:
- dyspnoe (kortademigheid)
- hoesten/piepen met of zonder koorts
- verkoudheid en rhinitis (geïrriteerde of ontstoken neus)
Zij zal tijdens deze afspraak de anamnese afnemen en het onderzoek doen. De POH-S wordt voor deze taken opgeleid en werkt volgens protocol en onder verantwoordelijkheid van uw huisarts. Aan het einde van het consult zal een huisarts aanwezig zijn en indien nodig medicatie voorschrijven.